lv_honlap_reklamja_120.jpg

2015-ben nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én rendeztük meg a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény hagyományos Nemzeti Napját.

kezmuves_foglalkozas.JPG

A délután kézműves foglalkozásokkal indult, a hozzánk ellátogató gyerekek szüleikkel, nagyobb testvéreik segítségével ’48-as zászlót, illetve huszár- és tüzércsákót készíthettek papírból.


gyerekek_xcsakoval.JPG

Ezután került sor Nagy Imre táncpedagógus szövöttespalack-gyűjteményéből rendezett kiállítás megnyitójára (a tárlatról külön beszámolóban olvashatnak  ITT).
Rozsnyai István kizárólag e nap tiszteletére külön tárlóban mutatta be a gyűjteményében található bíborpácolt üvegpoharakat.

palinkaverseby.JPG

Az intézmény állandó kiállításában zajlott az előzetesen meghirdetett pálinka-, illetve a házikalács- és házikolbász versenyek eredményhirdetésére. Az idén negyedik alkalommal megrendezett pálinkaversenyre éppen 48 nevezés érkezett, a neves szakértőkből álló zsűri minősítette a pálinkákat, és öt kategóriában hirdetett abszolút első helyet.

A házikolbászokat és a kalácsokat is a Vértesi Református Egyházközség Szeretetházának szakácsnői bírálták: az hétféle kolbász közül és a hatféle kalács közül hirdettek első helyezetteket, és több különdíjat is megszavaztak a versenyzők részére. A díjazottak az oklevelek mellett a Kozma család mézeskalácsait kapták emlékül.

citerasok.JPG

Este fél 7-kor forradalmi műsorral vette kezdetét a vacsora a Csormolya Népdalkör bihari és szatmári dalcsokrával, majd a Létavértesi Citerazenekar bihari katonadalokat adtak elő.

vacsora_kozojnseg.JPG

A Szeretetház konyhája által készített fenséges ünnepi lakoma elfogyasztása után lépett fel az idén fennállásnak 40. jubileumát ünneplő Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes. Műsorukban derecskei verbunk, tyukodi vasárnap c. koreográfia is szerepelt.

madaras_zenekar.JPG

A táncosok által megalapozott „forradalmi” hangulatban vette kezdetét a késő estig tartó mulatság a Madaras Zenekar muzsikájára.

Kép és fotó: ROZSNYAI MÚZEÁLIS GYŰJTEMÉNY

Támogatók: Szeretetház konyhája és dolgozói, Kozma Mézeskalács, Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház
Médiatámogató: Létavértesi Hírek, letaihirek.blog

Szerző: turoczi  2015.03.20. 22:42 Szólj hozzá!

Címkék: 2015 hagyományápolás Létavértes Rozsnyai Gyüjtemény Városi Könyvtár és Művelődési ház

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr947287705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása