lv_honlap_reklamja_120.jpg

 

Kiállítás Nagy Imre szövöttespalack - gyűjteményéből a Rozsnyai Gyűjteményben

Március 14-én, a Rozsnyai Gyűjtemény Nemzeti Napján egy különleges kiállítás nyílt meg, amelyen Nagy Imre táncpedagógus műanyag szállal befont, „szövöttes” palackjai tekinthetők meg.

Nagy Imrét a 20-as életéveiben ragadták magukkal az üvegpalackok sokféleségei, az anyagban megjelenő csillogás, harmónia, nőiesség, és kb. 25 éve kezdte gyűjteni a különböző darabokat.
Az ezredforduló tájékán Létavértesen cukrászként dolgozott, amikor a szeméttelepen figyelmes lett egy olyan palackra, amely színes műanyag szállal fontak be ismeretlen szorgos kezek. Úgy gondolta, a láthatóan hosszadalmas alkotómunka eredményét kár lenne az enyészetnek adni, így ez a tiritarka palack lett az első darabja a fonatos üveggyűjteményének. Az azóta eltelt 15 esztendőben közel 200 darabosra bővült kollekció gyarapítására minden eszközt bevet, elsősorban régiségvásárokon jut hozzá a palackokhoz, és szívesen fogad minden felajánlást.

 dscf5921.JPG

Az üveg az ember által előállított első mesterséges anyag, amely évezredek alatt lassan a mindennapjaink része lett, és észrevétlenül a leggyakrabban használt tárgyaink alapjává vált. A folyadékok tárolására szolgáló különböző méretű palackok falát minden bizonnyal először a törékeny üveg védelmére fonták be vesszővel, gyékénnyel és kákával – hasonlóan ahhoz, ahogy a drótos tót megerősítette egykor a kerámiaedények falát.
A színes műanyag szálakkal házilag palackok divatja a 60-as években indult: a tömeges életformaváltás idején próbálták átmenteni a régi, népi díszítőművészet tárgyait, megnyilvánulásait az új otthonokba, a lakótelepi lakásokba. A színes palackok anyaga a fém bélrészétől megszabadított robbantózsinór, illetve telefonkábel, amelyekhez a szocializmus idején könnyen hozzá lehetett jutni.

 dscf5955.JPG

A nagyméretű, bor tárolására használt demizsonok mellett műanyaggal befontak kisebb, különböző formájú és funkciójú üvegeket is: láthatunk a kiállításban kulacsokat, hosszú nyakú és gömbölyű palackokat, sőt termoszt is.
Feltételezhetően az anyag tulajdonságai miatt elsősorban férfiak készítettek a műanyag fonatos üvegeket. Kedvelt unaloműző elfoglaltság lehetett a sorkatonák között is – Nagy Imre gyűjteményében az egyik palack felirata is ez bizonyítja.
A gyakran rikító színű, mesterséges alapanyagok összeválogatásánál néhány esetben megfigyelhetjük a harmóniára való törekvést. A legtöbb darabon pedig megjelenik a hazafiasság jelképe: az egymásra halmozott színek között felfedezhetjük a piros-fehér-zöld kombinációt.
Számos fonaton szőttesszerűen valamilyen motívum is látható: emberalak, egyéb díszítőelem, sőt felirat, évszám is.
A műanyag fonatos (a gyűjtő szerint pontosabb megfogalmazásban: szövöttes) palackok egy letűnt, viszonylag rövid időszak sajátos relikviái, amelyek mai szemmel nézve talán már nem képviselnek nagy esztétikai értéket, mégis az emberi díszítőösztön és alkotókedv megnyilvánulásai.

A kiállítás megtekinthető: 2015. május 15-ig
Tel.: 52/376-763/113-as mellék
Dr. Krajczárné Sándor Mária muzeológus

Szerző: turoczi  2015.03.20. 21:20 komment

Címkék: 2015 Létavértes Rozsnyai Gyüjtemény Dr. Krajcárné Sándor Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr337287559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása