A Kormány 484/2020. (XI.10) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelkezés az alábbi változásokkal érinti Létavértes közéletét

 

A Kormány rendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 242. számában jelent meg, kihirdetésre került, 2020. november 11. napján lépett hatályba és december 11-éig lehet alkalmazni annak esetleges meghosszabbításáról újabb kormányzati döntés szükséges.

  1. A rendelkezés első része megerősítette a maszk viselés szabályait, egyes esetekben kiterjesztette azt nagyobb városok közterületeire, illetve parkok zöldterületeire is. Kiterjesztette közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló terület. Például: Városháza kapualj. A szabályokat részletezi egészségügyi intézményekre, közlekedési helyzetekre és ehhez mérten állapít meg szankciókat is.
  2. A rendelet második részében rendelkezett este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom bevezetéséről. Ebben az időszakban mindenki köteles lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén tartózkodni. Kijárási tilalom aluli kivételek:
  • - egészség károsodással, életveszéllyel, súlyosabb fenyegető helyzet esetén, valamint, életvédelmi céllal.
  • - munkavégzés helyére vagy onnan visszaközlekedés céljából.
  • - versenyszerűen sportolók edzés vagy sportrendezvényen való részvétele, oda vagy vissza közlekedés céljából.
  • - kutyasétáltatás céljából megengedett a lakóhely elhagyás, a lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely 500 méteres körzetéig.

Az utóbbi eset kivételével a fentieket okirattal szükséges igazolni.

3.Tilos közterületen, nyilvános helyen csoportosulás, illetve gyülekezés. Tilos közterületen, nyilvános helyen, sportpályákon, csapatsportok különösen labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda gyakorlása, kivétel ezek alól a versenysport művelői. A sporttelepen ezért a műfüves vagy az aszfalt pálya használata is tilos.

4. Tilos rendezvényt, gyűlést szervezni, illetve tartani. (Ezek rendszeres vagy alkalmi lemezbemutatás élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás, kulturális esemény,
sportesemény, magánrendezvény, valamint karácsonyi vásár. Ez alól kivétel: vallási
közösség szertartása, melyről maguk döntenek. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

5. Családi esemény, magánrendezvény tartása esetén az egy időben jelenlevők száma nem haladhatja meg a 10 főt.Temetésen jelen levők száma nem haladhatja meg az 50 főt.Házasságkötésnél a szertartás vezetője (anyakönyvvezető, házasulók, azok tanúi, szülei, nagyszülei, testvérei és esetlegesen gyermekeiken kívül más nem tartózkodhat.

6. Vendéglátó üzletben ott foglalkoztatottakon kívül csak az ételek kiadása és szállítása érdekében és annak időtartamáig lehet másnak tartózkodni. Ez alól kivétel: munkahelyi étterem, szálláshely étterme (ha csak a saját vendégeit szolgálja ki), köznevelési intézmény menzája, étterme (ha csak az intézmény tanulóit szolgálja ki) és egészségügyi intézmény étterme.

7. Este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben, üzletben, lottózóban, nemzeti dohányboltban tartózkodni tilos. Azok ebben az időben zárva kell, hogy tartsanak.

Este 7 óra és reggel 5 óra között a gyógyszertár és üzemanyagtöltő állomás nyitva tarthat.

8.Szálláshelyeken, üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkező személyeken kívül csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. Rajtuk kívül a magyar honvédség, a rendvédelmi szervek, szolgálati feladatokat ellátó személyek, továbbá kirendelt egészségügyi dolgozók tartózkodhatnak. Mindezekről az üzletek vezetői kötelesek gondoskodni.

9.Szabadidős létesítmények esetében: előadóművészek valamennyi ágának, színház, tánc, zeneművészet, cirkusz, mozi, edző és fitneszterem, uszoda, közfürdő, jégpálya, állatkert, vadaspark, kalandpark, játszóház látogatása tilos.

Muzeális intézmény nyilvános könyvtári ellátást szolágáló intézmény, kép- és hang archívum, közművelődési intézmény, közösségi színtér, integrált kulturális intézménylátogatás tilos.

A fenti helyszíneken az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

  1. Üzleten kívül kereskedelmi tevékenységek (a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő és áruszállítási szolgáltatás folytatható). Személyszállítási szolgáltatás az egészségügyi előírások betartása mellett végezhető.
  2. A város területén lévő oktatási intézmények működése a külön előírt egészségügyi ellátások mellett továbbra is megmarad, az óvoda egyik telephelyén történt zárlati intézkedés feloldását követően az egészségügyi rendszabályok mellet ott is tovább végzik a nevelési feladatokat. Az Arany János Általános Iskola tanuszodája az iskola tanulóin kívül más számára nem megengedett.
  3. A kormányrendelet a piacok működését egyelőre nem érintette, azonban 2020. november 12-e napjától a maszk használata mellett az egyirányú gyalogos forgalom bevezetésével próbáljuk a járvány terjedését megakadályozni. Amennyiben úgy látjuk, hogy ez nem vezet eredményre, úgy a piac működésének időleges felfüggesztéséről külön rendelkezéssel fogunk intézkedni.

Tisztelettel kérem, hogy saját és mindannyiunk érdekében a fentiekben összefoglalt szabályozást tartsák szem előtt, mert bár nem soroltam fel a kormányrendelet a szigorú jogkövetkezményeket is tartalmazza. Azt gondolom, hogy mindenki érzi a személyes felelősségének fontosságát, ezért vigyáz magára és mindenki másra is.

Létavértes, 2020. november 11.

Menyhárt Károly polgármester

Szerző: turoczi  2020.11.11. 18:37 Szólj hozzá!

Címkék: Létavértes járványhelyzet Menyhárt Károly polgármester helyi intézkedések 2020. november

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5316282426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása