ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA EMLÉKMŰSORA.


Kővári Krisztián videófilmjének megtekintéséhez kattintson a képre !

A Létavértesi Arany János Általános Iskola emlékműsora a trianoni békediktátum fájó emléke és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Az előadásban elhangzott versek: Áprily Lajos: Tetőn, József Attila: Egyszerű ez, Reményik Sándor: Keserű szívvel
Szereplők: Bartos Eszter 8.b, Kapusi Boglárka 5.b, Soós Boglárka 5.b, Nagy Eszter 7.b, Kecskeméti Szabolcs 5.a.
Énekkar: Budai Henrietta 8.b, Bodó Viktória 7.b, Deli Lilla 7.c, Harmati Petra 7.b, Kaszás Petra 7.b, Lakatos Regina 7.b, Szatmári Gréta 7.c, Vásárhelyi Tifani 7.c, Venczel Lilla 7.c, Venczel Panna 7.c
Hangszeres kíséret: Bakó Balázs 6. b – hegedű, Huszti Péter 7. b – hegedű, Misuta Edina – ukulele, Koroknai Tibor – gitár, Nagy Zsolt – gitár
Díszlet: Hercz Béla 8.c, Herczné Egri Hajnalka, Máté József
Hangtechnika: Zsíros József
Videótechnika: Kővári Krisztián
Segítő pedagógusok: Zákányné Bogyó Anikó, Koroknai Tibor,

Nagy Imre, Nagy Zsolt
Szervező pedagógus: Milotai József


IRINYI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA


Képek megtekintéséhez kattintson a fotóra !

A trianoni békeszerződés 101. évfordulójára emlékeztünk Iskolánk tanulói a Nemzeti összetartozás napján Létavértes köztéri szobraival, emlékműveivel ismerkedtek.
Az osztályok egymástól elkülönülten, pedagógusaikkal együtt tekintették meg a Trianoni emlékművet, az Uniós zászlóparkot, Mátyás király, Szent István király és Kossuth Lajos szobrait, illetve az I-II. világháború létavértesi illetőségű áldozatainak emlékművét.
Az iskolába visszatérve diákok és pedagógusok közösen énekelték el Szarka Tamás Kézfogás című dalát, majd alsósaink a délelőtt látottakat örökítették meg rajzaikban, a felsősök totót oldottak meg és a békediktátumról szóló dokumentumfilm segítségével elevenítették fel az 1920. június 4-i eseményeket. További eseményekért, videókért képekért keresse fel az Irinyi János facebook oldalt.
ÖNKORMÁNYZATI  MEGEMLÉKEZÉS


Képek megtekintéséhez kattintson a fotóra !  Felvételek: Kővári Krisztián


Videófilm a megemlékezésrőlITT

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából két ünnepség is volt a kisvárosban. Június 4-én a Trianoni emlékműnél emlékezett az önkormányzat, az intézmények, egyházak, a civilek képviselői. Harmati Dorottya szavalata után Menyhárt Károly mondta el ünnepi gondolatait.

”Három számjeggyel írt évfordulón emlékezünk. Minden évben kettős érzés van mindenkiben, mikor idejövünk. Az egyik részünk a szomorú emlékezésé, míg a másik a reményé, hogy Trianon pillérei dőlni látszanak és ebben lehet még valamilyen visszarendeződés. Azonban hamar kijózanít az elmúlt 101 év változatlansága.

Beszédét így zárta: "...a nemzeti összetartozás tudata nem olvadt és nem olvad el soha. Ezért értékeinkből nem adunk fel semmit, mert ez mentett meg bennünket Trianon után is így maradtunk meg, küzdve mindig az elveinkért Európa közepén.
A Kiskata és a Zimberi zenekar valamint az Arany János iskola  leánycsoportjának műsora után elhelyezték a fájdalom és az emlékezés virágait.

HUSZÁROK MEGEMLÉKEZÉSE, KOSZORÚZÁSA


Kővári Krisztián képei a gyalogos huszárok rendezvényéről Kattintson a képre

Június 5-én a Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium gyalogos díszegysége Simonyi József híres óbester, huszárezredes Árpád téri emléktáblájánál (Iskolai kö9nyvtűár) tartott rövid megemlékezést és koszorúzást, majd a huszárok a Debreceni és Petőfi utcák kereszteződésében álló trianoni emlékhelynél is elhelyezték a kegyelet csokrát. Közreműködtek a romániai Köröstárkányból érkezett református kórus tagjai.

Turóczi Barnabás

Szerző: turoczi  2021.06.06. 17:37 Szólj hozzá!

Címkék: huszárok LÉTAVÉRTES Létavértes Városi Önkormányzat Kővári Krisztián tRIANONI ÜNNEPSÉGEKGT Szoboszlai Endre Tueóczi Barnabás

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616583822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása