LÉTAVÉRTES VÁROS HONLAPJA

evertekelo_2020_ev.jpg

 

Tisztelt létavértesiek, Kedves barátaim!

Megkülönböztetett figyelemmel köszöntöm Önöket a nehéz 2020. év értékelésekor magam és a képviselőtársaim nevében, amikor számot kell adni az elvégzett feladatokról, amit mindig kiemelt fontosságúnak tartok. Mindannyian tudjuk, hogy a 2020-as év merőben más eseményeket és teendőket hozott, mint a korábbiak. A pandémia beálltával 2020. március 16-tól elrendelt veszélyhelyzet következtében helyben is intézkedéseket kellett hozni a lakosság biztonsága és a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Ezért év közben 11 alkalommal hoztam polgármesteri hatáskörben különféle döntéseket a járványhelyzet folyamatos változása, illetve annak lekövetése okán. Ezért a Képviselő-testület csak 14 alkalommal tartott ülést. Ennek keretében 85 határozatot hozott, míg saját hatáskörben 27 döntés született. A megalkotott 17 rendelet is –megbontva- nagyjából ilyen arányban fogalmazódott meg testületi és saját hatáskörben. Márciustól június végéig, illetve októbertől a mai napig a Képviselő-testület -a tájékoztatásukon kívül - nem ülésezhetett.

A döntéseinkről rendszeresen beszámoltunk a Létavértesi Hírek hasábjain, illetve a város hivatalos facebook oldalán és a honlapunkon egyaránt. A 2020. évi rendezvényeink közül a Léta-vértes Város Bálja, a Borverseny és a Határmenti néptánctalálkozó, továbbá az augusztusi Alkotótábor lett megtartva. A többi esemény, illetve az egyházi ünnepek alkalmával készült műsorok szintén csak elektronikus formában, a két hivatalos felületünkön lett közzétéve.

Munkánk zsinórmértékeként az 59/2020.(X.1.) Öh. számú határozattal sikerült elfogadnunk Létavértes Város Fejlesztési és Gazdasági Programjában a 2021-2029-es időszakra, mely tartalmazza a Ciklusprogramot és a pályázati elképzeléseink mindegyikét. E mentén folyamatosan kapcsolatban vagyunk a forráskezelő szervezetekkel, Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatával, annak Fejlesztési Ügynökségével, a Hajdúsági-Nyírségi Pályázatkezelő Nonprofit Kft-vel, kiemelten a TOP források miatt.

Áthúzódó pályázatokról

  1. július 28. megtörtént a műszaki átadása a város eddigi legnagyobb beruházásának (3.690.542.797 Ft) a KEHOP 2.2.2-15-2015-00001 szám alatt megnyert szennyvízprogramnak. A bonyolítását a Nemzeti Fejlesztési Programiroda lezárta és a Debreceni Vízmű Zrt. az üzemeltetést megkezdte. Év közben még döntöttünk a régi szennyvízkezelő épület elbontásáról, mely kisebb problémák mellett megtörtént. A bontást végző vállalkozást a szolgáltató által átutalt bírság összegéből kifizettük.

A támogatási szerződésben a projekttel érintett települések (Létavértes, Hajdúhadház, Téglás, Kemecse, Vasmegyer-Tiszarád) közül az utóbbi három község hibájából még a nyilvánosság elszámolása folyamatban van. Ez számunkra nem jár kötelezettséggel. A kivitelezők az év közben történt hibabejelentéseket folyamatosan és időben kezelték.

Szintén műszaki átadás volt szeptember 7-én, a TOP-3.2.2-15HB1 számú pályázati forrásból Létavértes város közintézményeinek fűtéskorszerűsítése geotermális energia felhasználásával című pályázatunk megvalósításának. Ezt követően a termálvízzel ellátott 11 intézmény fűtésének beszabályozása, illetve próbaüzem zajlott a termelő és visszasajtoló kút működtetésével együtt. Az ehhez felhasznált 615.638.526 Ft pályázati összeg elszámolása megtörtént. Egy kifizetési kérelmünk van még bent, a tervezésre fordított közel 19.000.000 Ft összeget várjuk vissza.

Végre 2020. december 21-én hatályba lépett a kivitelezési szerződésünk a TOP-1.1.1-15HB1 Ipari parkok, iparterületek fejlesztése Létavértesen című projektünkre is. A pályázat keretében a Szél utca végén, a vasút melletti ipari terület közművesítését végzik el a nyertes D-Profil Kft. szakemberei. A munkák során a belső út 1,8 km hosszban a terület közvilágítása, elektromos ellátása, víz, gáz, és szennyvízhálózat kiépítése valósul meg. Az elnyert pályázati összeg 288.889.886 Ft.

Ezen pályázatok mindegyike alapos előkészítést, és sajátos tartalmuk miatt, illetve jelentős forrásigényük miatt rendkívüli odafigyelést és gondosságot követelt mindenkitől. Az elkészült művek igazolják, hogy munkák nem volt hiábavaló, és biztonsággal tudjuk majd üzemeltetni azokat.

A kisebb pályázataink közül talán a Dél-Nyírségi LEADER Egyesület által támogatott Létavértes Árpád téri játszótér megújítása a kisgyerekes családok és a gyermekek körében leginkább várt projektünk volt. A kivitelező Polyduct Kft. ugyan még 2019. december 20. napján átadta az elkészült művet, azonban az év közbeni járványhelyzet miatt csak kevésszer volt használható. Az ehhez szükséges bevizsgálásokat még év elején elvégeztettük és a projekt összköltségével 15.746.289 Ft elszámoltunk. Az Európa-kapu Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulása, illetve a fenti LEADER közösséggel tárgyalt projekt elképzeléseink forrással való feltöltése még várat magára.

A pályázatokkal kapcsolatosan a képviseletek felelősei (vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, gazdálkodóknak és magánszemélyeknek) több esetben küldtek értesítést az aktuális projektekről melyeket a honlapon megjelentettünk vagy értesítettük az érintetteteket.

Az egyéb alapok közül két EFOP forrás hozzáférése volt biztosítva, melyek keretében különböző közösségi programok, tanfolyamok, illetve foglalkoztatási lehetőségek kerültek megvalósításra. Az egyiknek a gesztora Derecske, a másiknak Hajdúhadház.

Az év során valósult meg a 2019. szeptember 24-én, a Mezei-Vill Kft. által közbeszerzési eljárás keretében elnyert közvilágítási korszerűsítési program. Ennek keretében 1.108 db lámpa került felszerelésre a közvilágítási oszlopokra, melyet ESCO finanszírozás formájában 6 év alatt fizetünk ki saját forrásból. A beruházás összege 85.137.800-Ft+ÁFA.

A pályázati elképzeléseinket korábban is, és az év során is folyamatosan kidolgozzuk és hozzáigazítjuk az egyes kiírások lehetőségeihez. Így rendelkezünk a napközi konyha, Sziget - László utcák felújításához szükséges műszaki dokumentumokkal. Ezek mellett a középtávú fejlesztési programban szereplő jelentős forrásigényű elképzelésinket Hajdú-Bihar Megye Terület- és Térségfejlesztési koncepciójához, illetve az Országos Területfejlesztési Programhoz is megküldtük. Némelyikhez szintén rendelkezünk alapdokumentumokkal. Megvalósíthatósági tanulmány, projektterv, költséghaszon elemzés, stb.

Év közben a többször kért indikatív árajánlatok jelentős többlete és a járvány miatt bizonytalan saját bevételek okán a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú, Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatunkról forráshiány miatt le kellett mondanunk. Több érintett ingatlanrész megvásárlása mellett a támogatás több mint 50%-át kellett volna saját forrásként betervezni.

Az elmúlt évben sikerült két pályázatot beadnunk a város épített értékeinek megóvása érdekében, így 2020. november 17-én Támogató okirat került elfogadásra az Agrárminisztérium által a Hungarikumok kategóriában, a Vízivágóhíd és berendezései felújítására 3.942.636 Ft-tal, míg 2020. október 15-én kelt szerződéssel a Teleki László Alapítványtól a szőlőskerti Tájház és berendezései felújítására 7.044.600 Ft-tal elnyerni.

A város egyetlen, még felújításra váró épülete a Napközi Konyha, melynek szorgalmazását folyamatosan megtesszük, minden egyes forrással rendelkező támogató szervnél. Ennek előkészítésére már vannak terveink és engedélyünk, azonban a technológiák korszerűsödése miatt változtatásra és átdolgozásra lesz szükség.

A „Zöld város” forrásból kimaradt művelődési ház épület energetikai fejlesztését és Rózsa utcai bővítést előcsarnokkal, ruhatárral, jegypénztárral projekt szintén előkészítés alatt van. Ugyanilyen stádiumban van a piaci épület építésének projekttervi előkészítése. Ezekhez az épületekhez a szükséges tervek és engedélyek rendelkezésre állnak.

A Belügyminisztérium által koordinált – mindig kiírásra kerülő - kötelező önkormányzati feladatellátást szolgáló épületek felújítása, illetve belterületi utak építése programokra évente készülünk, viszont az elnyerhető keret nem teszi lehetővé, hogy jelentősebb beruházásra tudjunk pályázni.

Terveink között szerepel még egy Napelem park kialakítása, melyhez a 3x500 kW teljesítmény elérése miatt a lehetőséget lefoglaltuk az E.ON-nál. (Amennyiben az állami hozzájárulás mértéke a rentábilis üzemeletetést és néhány éven belüli megtérülést lehetővé teszi.)

A geotermális pályázat sikerességének fényében feladat lesz a két településrész közötti ú.n. „nagysziget” részletes rendezési tervének alapos előkészítése. Az előzetes elképzelés a korábbi szándékokat viszi tovább, miszerint strandfürdő és szabadidős területegységek lesznek kialakítva. Ez tartalmazza az utcák és a parkolóhelyek végleges terveit is.

A Kistérségi- és önkormányzati közmunka programok keretében a feladatellátás és az intézmények munkájának támogatása, esetlegesen a nagy rendezvényeink kiszolgálása miatt a programok továbbra is lehetővé tették kis értékű eszközök, építő- és útépítő anyagok beszerzését, valamint betontermékek alapanyaginak beszerzését is.

Ennek keretében tavaly is több mint száz tonna meleg aszfalt, sóder, cement folyamatos biztosítása, valamint az önkormányzati traktorhoz különböző szerelékeket tudunk beszerezni. (idén rézsűkaszát).

Terveink között szerepel:

Helyi gazdaságfejlesztési kiírásokhoz illeszkedő fémvázas tárolóépület létrehozása a Baross utcai önkormányzati telephelyen, melynek a tervei elkészültek.

Ez az épület a mezőgazdasági termények feldolgozását, és a beton termékek (térkő, folyóka, és árokelemek) gyártását segítheti, melyhez 70 millió Ft forrás szükséges.

Tapasztalatok, összegzés

A korábban megvalósult épületenergetikai projektek keretében az intézményhálózat épületeinek energetikai felújításával (szigetelés, nyílászáró csere, napelem) jelentős megtakarítást értünk el. Ugyanilyen megtakarítást várunk a termálvízzel fűtött épületeinek gázfelhasználásának a csökkenéseiből is.

Az utóbbi néhány év gazdasági és gazdálkodási környezete – amiben az önkormányzatok működnek- kedvezőbb volt. Azonban a 2020. évi járványhelyzet az elmaradó bevételekkel és annak folytatásaként az adóbeszedés rendszerének módosulása okozott és okoz még bizonytalanságot, és megoldásra váró feladatokat az önkormányzat gazdálkodása során. 2020-ban az odafigyelő és gondos intézményi és települési gazdálkodás során teljesíteni tudtuk a vállalt feladatainkat, működtetni tudtuk az intézményeinket, ki tudtuk fizetni a szociális rendeletünk szerinti járandóságokat mindenkinek. Így különösen 922 fő részére iskoláztatási támogatást, 1.102 fő részére időskorúak járadékát, 54 fő részére az újként megállapított daganatos betegek egyszeri segélyét, illetve Képviselő-testület tagjainak felajánlásával minden ingatlanhoz adtunk tisztítószer - élelmiszercsomagot, illetve a város ugyanúgy 2-2 db maszkkal segítette a családok védekezését a járvány ellen.

A civil szervezeteket tervezetten ismételten támogattuk, azonban a járványhelyzet miatt a pályázatok felhasználási körét a szerződésükben majd mindenkinek módosítani kellett.

A stabil gazdálkodás érdekében az év során költségvetési tételeket kellett átcsoportosítani. A fokozott figyelem mellett minden kiadási terület tervezhető és végrehajtható volt, sőt a beruházásaink teljes körű megvalósításában többleteket is vállalhattunk. Ilyenek voltak például az Árpád tér 10. szám alatti nagyiskolánál a kazán, az uszodai vegyszeradagoló, illetve a légtechnikai berendezések sürgős javítása és karbantartása. Elkészítettük a Kassai utcai parkolót, illetve megújult az Árpád téri orvosi rendelő egyik vizesblokkja is.

Jelentős eredmény, hogy a bölcsőde kiszolgálásához az átalakítások során megszűnt helyiségeket egy új épület felépítésével pótoltuk, ahol helyet kapott a dolgozók kerékpártárolója és egy fedett tároló rész is megvalósult. Idén már csak a szigetelése történik.

Mindezek ellenére nem voltak kifizetetlen számláink, a határidős teljesítések mellett sok más plusz dolgot sikerült megoldani és beszerezni is. Az önkormányzati számlák évközben végig pozitív egyenleggel álltak. A pályázati önerőket is -egyesek megelőlegezését- rendre teljesítettük. A LEADER közösség adminisztrációjának fenntartásához tagi kölcsönt adtunk. Anyag-beszerezéssel előkészítettük a temető új részének lekerítését is.

Az önkormányzati feladatellátásához szükséges létszámot elbocsátás nélkül, nyugdíjazások mellett is megtartottuk.

A 2019. gazdasági év indításában jelentős segítség volt az előző évi működési költségvetési pénzmaradvány 511.453.152 Ft összege, és ebből a 198.755.556 Ft felhalmozási költségvetési pénzmaradvány összege - (utóbbiban a pályázatok és a saját felhalmozási költségek szerepelnek). Ezzel együtt 2020. utolsó módosított előirányzatával a költségvetés záró kiadási és bevételi főösszege 2.702.112.638 Ft-ra teljesült.

Mindehhez hozzájárult a jogszabályoknak megfelelően a közoktatási intézményeink átadásával kötött bérleti-üzemeltetési szerződésből befolyt és a Klebelsberg Központ által időben fizetett bevétel is (uszodahasználat, takarítás, gépészet üzemeltetése).

Bár, ahogy az előbb már írtam a digitális oktatásra való átállások és a veszélyhelyzetben elrendelt zárások miatt bérleti díjunknak mintegy 20% -a folyt be.

Az önkormányzat új adónem bevezetésével és adóemeléssel nem tervezett és nem is tervez. A normatívákhoz alakítottuk ki a feladatellátást is.

A 2020. évben sem sikerült még átvenni az ivóvízminőség javító programban megvalósult rendszert. Az aktiválást abban az esetben tudjuk megtenni, ha a még működő Társulás a programmal elszámol és semmilyen követelést nem támaszt Létavértessel szemben.

  1. novemberétől folyamatosan szervezzük az ügyeleti helyettesítő orvosokat és asszisztenciát, a feladatellátásból részben kilépett körzeti orvos pótlása érdekében.

Nagy köröket futottunk, de apróbb hiányosságokkal még is sikerült megoldani ezt a nem kis feladatot, ráadásul ebben a közegészségügyi környezetben. Bízunk abban, hogy ez a helyettesítők által már végleg normális mederbe kerülhet.

Idén is figyelemmel kísértük – mint legnagyobb tulajdonos – a LÉT.A.MED Zrt. kistérségi szakrendelő működését. A szakmai szolgáltatás évente próbál igazodni az igényekhez.

Támogattuk a beadott pályázataikat, kiemelten egy új CT beszerzésére és az ahhoz szükséges labor kialakítására.

A közfoglalkoztatásban hosszabb, rövidebb idejű kiírásokban a városi és a Társulás 5 programjában 81 főnek adtunk munkát.

Közmunka keretében termeltünk tormát, uborkát, hónapos retket, fejtett borsót, zöldbabot, sütőtököt, főzőtököt, lila és fehér káposztát, vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet. Több mint 12 millió forint bevételünk származott, főként a nagyüzemi kukorica és búza eladásából.

Diákmunka programban 22 fő vett részt az iskolai nyári szünetben. Önkéntes munka keretében közel 20 főnek tettük lehetővé, hogy rendszeres segély folyósításához szükséges napokat megszerezze.

Közmunkával segítettük az intézményeinket, rendben tartottuk a piacot, a köztereinket, a temetőt, a sportpályát. Ennek keretében kátyúzással óvjuk most már évek óta a kül- és belterületi szilárd burkolatú útjainkat. Néhány helyen építtettünk belvízcsatornát.

A takarékos és odafigyelő gazdálkodás az önkormányzatra és minden intézményére jellemző volt. Ki kell terjesztenünk a hatósági, bírságolási intézkedést az illegális hulladék elhelyezőire is. Ezek felszámolása -főként lomtalanítás után- több mint 1 millió forintba került. Azt látjuk, hogy ez a tendencia nemhogy csökkenne, hanem inkább még növekszik.

Azt gondolom, mindenki látja, hogy a napjainkban tapasztalható közigazgatási változásoknak megfelelően és az ehhez kapcsolódó elképzelésekhez alakítottuk át a feladatellátásunkat. Sikerült a COVID-19 járvány helyzet kezelését intézkedésekkel normális mederben tartani, így még Létavértes a napokban sem tartozik a fertőzöttnek mondható települések sorába. Igyekeztünk minden intézkedésünket időben a szükséges és elégséges mértékig megtenni, úgy hogy annak következményeként senki sem szenvedjen kárt.

Ennek a folyamatnak, bár a korlátozó rendelkezések egyelőre április 7-éig vannak kihirdetve, azonban megítélésünk szerint a vége még bizonytalan. Addig az elrendelt szabályozást mindenütt szem előtt kell tartani. Feladatellátásunkat a Városházán is igyekszünk mindig a körülményekhez igazítani, így várható ismét a „Home Office” üzemmódra való nagyobb létszámú átállás is, de a kérelmek és az ahhoz szükséges nyomtatványok a szokott módon elérhetők és leadhatók.

Továbbra is meggyőződésünk, hogy csak helyben lehet hatékonyan orvosolni a felmerülő problémákat. Így év elején felkészülünk a 2021-ben várhatóan kiírt pályázatok fogadására, azért, hogy Létavértes a térségben elért központi szerepét továbbra is megtartva és ahhoz mérten fejlődhessen tovább.

Ezúton szeretném megköszönni Mindenkinek munkánk támogatását, a segítő jelzéseket, kritikákat, az építő javaslatokat és minden jó szót is!

Menyhárt Károly polgármester

 

Szerző: turoczi  2021.03.17. 19:07 Szólj hozzá!

Címkék: évértékelő Menyhárt Károly Létavértes Városi Önkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr4216468376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása