KŐVÁRI KRISZTIÁN FELVÉTELEI
A koronavírus miatt idén elmaradt a debreceni 30. Nemzetközi Betlehemes találkozó, melynek több év óta sikeres résztvevője a létavértesi Arany János Általános Iskola tanulóiból álló „Nagylétai Csillagjáró Betlehemesek” csoport.
Molnárné Pelei Andrea tanárnő, a kollégái segítségével összegyűjtött helyi forrásokból lejegyezte, diákjaival betanította, műsorrá formálta a Nagylétai betlehemes karácsonyi ritusjátékot, mellyel céljuk, hogy a hagyományőrzéssel az utódoknak is átmentsék az örömhírt beharangozó népi üzenetet.
Karácsony közeledtével tavaly, de korábban is szerepeltek egyházi közösségekben, idősek szeretetotthonában, iskolai rendezvényeken, intézményekben, üzemekben, sőt kedves invitálásoknak eleget téve, magánházaknál is.
 

 
Ebben az évben csak rendhagyó betlehemjárásra kerülhetett sor. Műsorukat, az előre meghirdetett időpontban először a Nagylétai görögkatolikus templomnál mutatták be, majd stráfszekerekre szálltak és kántálva, énekelve, csengő és kereplő hangjaival kísérve végigvonultak a kisváros utcáin a vértesi református templomhoz, és ott újra előadták a sok humorral fűszerezett jelenetüket. Az egyik pásztorszereplő Kozma Botond úgy nyilatkozott: szép dolog, hogy folytatódik a hagyomány. Régen a nagypapája is pásztor volt egy betlehemes csoportban.
 
 
 
- Örülök, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is hirdethettük az örömhírt. Most elmaradtak a gyerekek próbái, csak a régebben tanultakra építkezhettünk, és online egyeztetésekkel készültünk az alkalomra. Nagyon sokan kiálltak a kapukba, a járókelők közül is sokan integettek a csapatnak – mondta Molnárné Pelei Andrea, a csoport vezetője.


A betlehemesek és az M1 stábja a Vértesi református templomban

További képek megtekintéséért kattintson a fotóra !

Az M1 műsorában (december 22-én) élőben is láthattak tudósítást



Katti9ntson a képre!

Létavértes 2020. december 23.- TB

Szerző: turoczi  2020.12.23. 16:16 Szólj hozzá!

Címkék: Létavértesi Hírek Kővári Krisztián Nagylétai Csillagjáró Betlehemesek 2020. december Molnáné Pelei Andrea

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr8716355996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása