A Létavértesi Polgárőr Egyesület is aktívan vesz részt a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet kezelésében, a korlátozó intézkedések betartásának ellenőrzésében, mindamellett továbbra is végzik önkéntes, bűnmegelőzési tevékenységüket.

 
Szolgálatuk során ellenőrzik a közterületeket, hogy a lakosság betartja-e az este 8 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat. Ahol szükséges, ott figyelmeztetéssel élünk, de indokolt esetben rendőri segítséget is kérünk – fogalmazott Fábián Péter, az egyesület alelnöke.
Eddigi tapasztalatuk szerint a lakosság együttműködő, az érvényben lévő szabályokat betartják.
 
Kiemelt figyelem az időskorúakra

A polgárőrök a napi szolgálatellátás során az elvárhatónál nagyobb figyelmet fordítanak az időskorúakra. Élelmiszer vásárlásokkal, gyógyszerbeszerzésekkel, ételszállítással segítik az egyedül élő rászoruló embereket.

Indokolt esetben gondoskodnak az orvoshoz való eljutásról is. Olykor egy beszélgetés is sokat segít a magányos embernek, hogy enyhüljön a rossz kedve.
A területükön aránylag sok ember van házi karanténban, gyakran egész családok, és azok ellenőrzéséből is kiveszi részét az egyesület.
- Nálunk senki sem marad egyedül, lehetőségeinkhez mérten mindenkinek próbálunk segíteni- hangsúlyozta az alelnök. Ilyen helyzetekben a bevásárlások jelentik a legnagyobb segítséget, az átadott lista alapján beszerzett élelmiszereket a kapuig, lakásajtóig visszük.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) támogatásokkal, védőeszközökkel segíti a polgárőrök szolgálatellátását, mely a Létavértes Városi Önkormányzat hozzájárulásával biztosítja a zavartalan és folyamatos munkát. A város vezetése mellett a lakosság is elismeri, segíti és támogatja a polgárőrök tevékenységét.
 
Egy terepjáró kellene a külterületekre

Az őszi rossz időjárási körülmények indokolják, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a külterületeken élőkre. Sokan élnek olyan helyen, ahová személygépkocsival nem egyszerű eljutni, vagy a hely szinte megközelíthetetlen. Itt terepjáróra lenne szükségük – mondja Fábián Péter. Már benyújtották pályázatukat az OPSZ felé, és bizakodnak annak kedvező elbírálásban. Addig is állandó telefonkapcsolatban vannak a kint élőkkel, így baj esetén azonnal tudnak cselekedni.
Az egyesület rendkívül jó szakmai kapcsolatot ápol a Létavértesi Rendőrőrs munkatársaival, közös szolgálatszervezéssel segítik egymás munkáját. A napi kapcsolattartás igen hatékonnyá teszi a bűnmegelőzési munkát. Ebben segíti őket az a két EDR rádió, melyet az OPSZ pályázatán kapott az egyesület.
A lakossággal történő állandó kapcsolattartás érdekében 24 órás telefonos elérhetőséget biztosítanak. Erre olykor szükség is lehet, mert gyakran feltűnnek házaló kerekedők, akik megpróbálják kihasználni az emberek jóhiszeműségét, vagy a vírusfertőzéstől való félelmét, és csodaszereket kínálnak.
- Ne vásároljon senki semmit a házalóktól, kellő elővigyázattal, bizalmatlansággal forduljanak az ismeretlenek felé, és semmiféleképpen ne engedjék be őket az otthonaikba ! – kérte Fábián Péter alelnök, és felhívta a figyelmet, hogy baj esetén kérjenek segítséget a 112-es általános segélyhívón, vagy egyesületük ügyeleti számán.

 

Szerző: turoczi  2020.11.28. 20:53 Szólj hozzá!

Címkék: Fábián Péter járványhelyzet 2020. november Létavértesi Polgárőr Egyesület

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr3116305732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása