2014. évi pálinkaverseny, kalács- és kolbászmustra
Kedves Létavértesiek!
A Rozsnyai Gyűjtemény hagyományaihoz híven idén is megrendezi pálinkaversenyét. A III. Létavértesi Pálinkaversenyre kizárólag helyi gyümölcsből készült pálinkákat várunk. (Nevezni lehet a más településen főzetett, de létavértesi gyümölcsből készült pálinkákat is.) Tavaly több mint 30 pálinkát zsűriztünk és mivel idén még több versenyzőre számítunk, ezért új, szakszerűbb versenyrendszert vezetünk be. Ennek lényege, hogy idén négy versenykategóriában lehet nevezni:
- Csonthéjas termésű pálinkák (szilva, barack, meggy, cseresznye)
- Alma termésű pálinkák (alma, körte, birs)
- Szőlő- és törkölypálinkák
- Különleges pálinkák (som, kökény, eper, ágyas, etc., egyéb párlatok, likőrök)
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. Egy-egy kategórián belül vegyes pálinka is nevezhető (pl. alma-körte vegyes pálinka a II. kategóriában), de nem nevezhető a különböző kategóriájú (karakterű) gyümölcsökből készített vegyes pálinka (pl. szilva-törköly). A nevezni kívánt pálinkákból 1 liter versenypálinka leadása kötelező, kizárólag bérfőzési lappal igazolt eredetű pálinkákat veszünk át. A nevezési lapot a pálinkaleadásnál lehet kitölteni.
Nevezési díj: 1.000 Ft / versenyző.
Pálinkaleadás határideje: 2014. március 10. (16.00); helye: Rozsnyai Gyűjtemény, Irinyi u. 7.
Szakértői bírálat ideje: 2014. március 11-14.
Díjak: kategóriánként 1 aranyserleg, 1 ezüstérem, 1 bronzérem, oklevelek (különdíjasoknak)
Ünnepélyes díjátadás: 2014. március 15. – a Rozsnyai Gyűjteményben tartott Nemzeti Napon
Ugyancsak a Nemzeti Napon kerül megrendezésre a II. Létavértesi Házikalácsverseny és a
II. Házikolbászverseny.
Előbbire kuglófok, kórófánkok, fonatos- és pászkakalácsok nevezését várjuk, a friss kalácsokat március 15-én 8.00 és 14.00 óra között vesszük át.
Utóbbira mű- és természetes bélben töltött száraz kolbásszal lehet nevezni március 10-ig (16.00). Versenyeinkre kizárólag magánszemélyek jelentkezhetnek. Nevezési lap kitöltése a helyszínen, nevezési díj nincs. Nevezni lehet egy egész kaláccsal és 50 dkg kolbásszal. A minősítést a kalács- és kolbászkészítésre vonatkozó szabványok figyelembevételével, de elsősorban a gasztronómiai élmény és a hagyományos (létavértesi) jelleg alapján végezzük el. A díjazottakat érmekkel jutalmazzuk.
Eredményhirdetések: a Rozsnyai Gyűjtemény Nemzeti Napján, 2014. március 15-én. A folklór műsorral színesített rendezvényre 15.00-tól várjuk kedves vendégeinket. A gyermekek kézműves foglalkozáson, a felnőttek pedig egy jó hangulatú vacsorán vehetnek részt.
Bővebb információ: 52/376-763 (113., 140. mellék); 30/258-0805; rozsnyai.gyujtemeny@gmail.com
Eredményes versenyt kívánunk!
Bihari Horváth László
gyűjteményigazgató