Lv honlap reklámja 376.jpg

 

2014. évi pálinkaverseny, kalács- és kolbászmustra

Kedves Létavértesiek!

A Rozsnyai Gyűjtemény hagyományaihoz híven idén is megrendezi pálinkaversenyét. A III. Létavértesi Pálinkaversenyre kizárólag helyi gyümölcsből készült pálinkákat várunk. (Nevezni lehet a más településen főzetett, de létavértesi gyümölcsből készült pálinkákat is.) Tavaly több mint 30 pálinkát zsűriztünk és mivel idén még több versenyzőre számítunk, ezért új, szakszerűbb versenyrendszert vezetünk be. Ennek lényege, hogy idén négy versenykategóriában lehet nevezni:
gyümölcsök.jpg

  1. Csonthéjas termésű pálinkák (szilva, barack, meggy, cseresznye)
  2. Alma termésű pálinkák (alma, körte, birs)
  3. Szőlő- és törkölypálinkák
  4. Különleges pálinkák (som, kökény, eper, ágyas, etc., egyéb párlatok, likőrök)

pálinkás poharak.jpgEgy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. Egy-egy kategórián belül vegyes pálinka is nevezhető (pl. alma-körte vegyes pálinka a II. kategóriában), de nem nevezhető a különböző kategóriájú (karakterű) gyümölcsökből készített vegyes pálinka (pl. szilva-törköly). A nevezni kívánt pálinkákból 1 liter versenypálinka leadása kötelező, kizárólag bérfőzési lappal igazolt eredetű pálinkákat veszünk át. A nevezési lapot a pálinkaleadásnál lehet kitölteni.

Nevezési díj: 1.000 Ft / versenyző.
Pálinkaleadás határideje: 2014. március 10. (16.00); helye: Rozsnyai Gyűjtemény, Irinyi u. 7.
Szakértői bírálat ideje: 2014. március 11-14.

Díjak: kategóriánként 1 aranyserleg, 1 ezüstérem, 1 bronzérem, oklevelek (különdíjasoknak)
Ünnepélyes díjátadás: 2014. március 15. – a Rozsnyai Gyűjteményben tartott Nemzeti Napon

Ugyancsak a Nemzeti Napon kerül megrendezésre a II. Létavértesi Házikalácsverseny és a
                                                                            II. Házikolbászverseny
.

házi kalács.jpg Előbbire kuglófok, kórófánkok, fonatos- és pászkakalácsok nevezését várjuk, a friss kalácsokat március 15-én 8.00 és 14.00 óra között vesszük át.

Utóbbira mű- és természetes bélben töltött száraz kolbásszal lehet nevezni március 10-ig (16.00). Versenyeinkre kizárólag magánszemélyek jelentkezhetnek. Nevezési lap kitöltése a helyszínen, nevezési díj nincs. Nevezni lehet egy egész kaláccsal és 50 dkg kolbásszal. A minősítést a kalács- és kolbászkészítésre vonatkozó szabványok figyelembevételével, de elsősorban a gasztronómiai élmény és a hagyományos (létavértesi) jelleg alapján végezzük el. A díjazottakat érmekkel jutalmazzuk.

házi kolbász.jpgEredményhirdetések: a Rozsnyai Gyűjtemény Nemzeti Napján, 2014. március 15-én. A folklór műsorral színesített rendezvényre 15.00-tól várjuk kedves vendégeinket. A gyermekek kézműves foglalkozáson, a felnőttek pedig egy jó hangulatú vacsorán vehetnek részt.
Bővebb információ: 52/376-763 (113., 140. mellék); 30/258-0805; rozsnyai.gyujtemeny@gmail.com

 Eredményes versenyt kívánunk!
Bihari Horváth László
gyűjteményigazgató

Szerző: turoczi  2014.02.18. 10:52 Szólj hozzá!

Címkék: 2014 művelődés hagyományápolás Rozsnyai Gyüjtemény

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr555820582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása