Lv honlap reklámja 376.jpg

Létavértesi civil szervezetek képviselői jártak Göncön és Telkibányán november 27-én. A látóút célja az volt, hogy megismerkedjenek a térségi civil szervezetek együttműködésével, tapasztalatot cseréljenek.

Sivák polgármester.JPG

Vendéglátónk a FÉSZAK, azaz a "Fogadó" Észak-Abaújiak Közösség-fejlesztők Köre Egyesület volt mely 2007 óta hét település szervezeteit, közösségükért tenni akaró magánszemélyeit tömöríti.

Utunk első állomása Gönc volt, ahol Sivák János, a város polgármestere fogadott bennünket, aki korábban közösségfejlesztőként egy helyi civil szervezetben tevékenykedett, és ha ideje engedi, ma főképpen a FÉSZAK munkájában vesz részt.

A settlement házban (mely egy szociális, közművelődési, szabadidős tevékenységet magában foglaló közösségi teret jelent) vendéglátóink részletesen bemutatták együttműködésük kialakulásának, fejlődésének történetét, eddigi eredményeiket. Sikerük kulcsa, hogy sok időt szántak egymás megismerésére, rendszeres összeülések, beszélgetések során alakították ki, tervezték meg közös tevékenységeiket.

Árva Barna Gerák Tóth Sándor.JPG                                       A létavértesiek érdeklődéssel hallgatják a tájékoztatót

Egyik nagy eredményük, hogy minden településen a lakosság bevonásával közösségi felmérést készítettek, melynek megállapításait, ennek nyomán a település lehetséges fejlesztési irányait egy kiadványban összefoglalták és minden háztartásba, továbbá az önkormányzatnak eljuttatták.


A tartalmas eszmecsere után utunk Telkibányára vezetett, ahol a közös ebéd alatt is folytatódott az ismerkedés, egymás tapasztalatainak megosztása. Délután Telkibányával ismerkedtünk, melynek során a settlement házba is ellátogattunk.

Bemutatóteremben.JPG

Fotók: MAGÁNARCHÍVUM


Itt az alapszemlélet az öko-tudatosság terjesztése a településen, így a kertészkedés, növénytermesztés hangsúlyos, de működik például varrókör is. Az udvaron komposztálóból kialakított ágyás látható, az épület tetején napkollektor, az egyik szobában pedig egy tároló szekrény roskadozik a környezettudatos technológiákat bemutató kiadványoktól.

A nap végén úgy búcsúztunk el vendéglátóinktól, hogy jövő évi Létavértesi viszontlátogatásra hívtuk meg az észak-abaújiakat.

A látóút a létavértesi közösségfejlesztő folyamat részeként, az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alapprogram támogatásából valósult meg.

                                                                                                              Giczey Péter – Szima Sándor

Szerző: turoczi  2013.12.10. 10:08 Szólj hozzá!

Címkék: civilek 2013 Létavértes Életfa Egyesület Giczey Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr265684186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása