létavértes város honlapja.jpg

  Gyémántdiploma...

SZALAY GYÖRGYNÉ

 Szalayi Györgyné Zsóka néni.JPG

Szalay Györgyné Papp Erzsébet, mindenki Zsóka nénije szeptemberben Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán vette át gyémántdiplomáját.

Zsóka néni Váncsodon született. Egerben biológia-testnevelés szakos pedagógusként végzett. Gyakorló tanárként került férjével együtt Nagylétára

1952-ben, s az államvizsga után is itt maradtak. Gyurka bácsival együtt elmondhatták, hogy első és egyetlen munkahelyük volt településünk iskolája. Mindketten szívvel-lélekkel dolgoztak a létai gyerekek fejlődése, majd későbbi boldogulása, az iskolában folyó eredményes munka, s a település épülése érdekében.

Férje halála óta egyedül, de nem magányosan, töretlen hittel és kedvvel éli mindennapjait itt Létavértesen. Szívesen emlékezik vissza a múltra, az iskolában és városunkban vállalt és végzett feladataira. Név szerint is emlékszik tanítványaira, szeretettel gondol volt kollégáira.

1990. december 31-ig dolgozott aktívan, tehát közel 40 éven át tanította, nevelte a gyermekeket.

60 évvel ezelőtt szerzett diplomája kapott most gyémánt jelzőt, s az egri főiskola 2012-es tanévnyitó és jubileumi diplomaosztó ünnepi ülésén vehette át azt.

Nagy szeretettel köszöntjük ebből az alkalomból, és köszönjük az áldozatos, közösségért végzett munkáját! További nyugdíjas éveihez jó egészséget, sok örömet, gyermekeivel, unokáival eltöltött boldog perceket kívánunk!

Nagy Józsefné igazgató
Arany János Általános Iskola

 

   Önzetlenségi díj...

TÓTH JÓZSEFNÉ

 

Tóth Józsefné, Anikó néni november 22-én a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Önzetlenségi díját vette át a Megye Napja alkalmából rendezett ünnepségen 

Tóth Józsefné átveszi a kitüntetést.jpg

A díjat Bodó Sándor, a Hajdú - Bihar Megyei Közgyűlés elnöke  adta át
a Hajdúhadházon rendezett ünnepségen

A Létavértes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének javaslata alapján a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2012. évi „Önzetlenségi díj” kitüntetését Tóth Józsefné,  Létavértes,  Gyár utcai lakos kapta.

 Vágóhíd.jpg

 Létavértesen található az országban egyetlen, 1904-ben élő vízfolyás fölé épített vágóhíd épület, mely 1983-ig üzemelt.  Agrár-ipartörténeti ritkasága miatt még abban az évben műemlék-jellegű épületté nyilvánították.

1985-től a függesztőműves fafedélszék alatti vágócsarnok kiállítóhelyként működik, ahol a hentes-mészáros mesterség egykori szerszámai, eszközei, dokumentumai tekinthetők meg.

A Tóth családban több generáció választotta ezt a szép mesterséget.  Tóth Józsefné, az itt dolgozó utolsó aktív generáció tagjaként, tisztelegve a szakmai elődök előtt, összegyűjtötte, rendszerezte a ritka tárgyi és írásos emlékeket.

 Vizi  vágóhíd belső.jpg

De nem csupán a kiállítás létrejöttében vannak elévülhetetlen érdemei. Minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül, lelkiismeretesen gondozza a tárlat anyagát, ápolja, kiegészíti a gyűjteményt. Mindig örömmel és nagy lelkesedéssel tart részletes tárlatvezetést a helyi, vagy máshonnan érkező látogatók, csoportok számára.

Ezzel a tevékenységével és személyes elhivatottságával hozzájárul Létavértes város, így a megye értékeinek megőrzéséhez, hírnevének öregbítéséhez, egyúttal példát mutat minden generációnak hagyománytiszteletből, elkötelezettségből, a lakóhely önzetlen szolgálatából és szeretetéből.
Köszönjük!  Kitüntetéséhez gratulálunk!

Turóczi Barnabás

Szerző: turoczi  2012.12.20. 20:30 komment

Címkék: oktatás 2012 kitüntetések művelődési létavértes Szalay Györgyné Tóth Józsefné

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr254975183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása