2012. március 19-én tartalmas tanácskozás helyszíne volt a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény. Az intézményben tartotta ugyanis évnyitó munkaértekezletét a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (röviden MOKK) Hajdú-Bihar megyei koordinátori munkacsoportja.
Az országos tevékenységi körű MOKK a kulturális minisztérium és a szentendrei skanzen együttműködésének köszönhetően 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a múzeumi szakemberekkel és a pedagógusokkal módszertani fejlesztéseket, múzeumpedagógiai metódusokat ismertessen meg, valamint hogy megerősítse a múzeumok és iskolák partnerkapcsolatait, továbbá hogy fejlessze a múzeumok oktatási szerepvállalását.
 
A MOKK egy országos koordinátori hálózaton, illetve képzésein keresztül közvetíti a múzeumpedagógia elméleti alapvetéseit, bevált gyakorlatait. Hajdú-Bihar megyében 2007 óta Kállai Irén, a Bihari Múzeum igazgatója koordinálja a muzeális intézmények múzeumpedagógiai tevékenységét. Munkája eredményeképp számos városi múzeumban honosodtak meg az ismeretátadás, főként az iskoláskorúakat célzó programok új formái. A koordinátor a programokat megvalósító megyei szakemberekből 2008-ban alakította meg – azóta egyre bővülő – munkacsoportját, melynek szakmai találkozói, értekezleti kiváló fórumot biztosítanak a munkatapasztalatok megbeszélésére, az elvégzett munka kiértékelésére.
A munkacsoport legújabb intézményes tagjaként az idei első értekezletnek a Rozsnyai Gyűjtemény adott helyet. A rendezvényen a debreceni, berettyóújfalui, püspökladányi, hajdúszoboszlói múzeumok muzeológusait, múzeumpedagógusait fogadtuk, akik az állandó díszkerámia-kiállítás mellett az intézmény múzeumpedagógiai foglalkozásaival, és a Bihari Jurtatábor programkínálatával is megismerkedhettek.
 
A munkaértekezlet során elhatároztuk, hogy a helyi általános iskolák pedagógusai számára – egy kerekasztal megbeszélés formájában – idén szeptemberben is megtartjuk tanévnyitó múzeumpedagógiai programunkat, melyen ismertetjük a tanulóknak szánt évközi foglalkozásainkat, és amelyen a pedagógusok részéről is örömmel fogadjuk a véleményeket, témaajánlatokat.
Felhívjuk továbbá a pedagógusok figyelmét, hogy a TÁMOP 3.2.8./A-08-2008-0002 számú Európai Uniós pályázat keretében a MOKK rendszeresen szervez olyan továbbképzéseket, melyeken az iskolai tanítók, tanárok sajátíthatják el a múzeumpedagógia különböző hasznos ismereteit. A képzéseken való részvétel díjtalan, a MOKK még az úti-, szállás-, és étkezési költségeket is megtéríti (részletesebb információ: www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu ).
 
Bihari-Horváth László,
etnográfus-muzeológus
Szerző: turoczi  2012.04.11. 20:59 Szólj hozzá!

Címkék: és értekezlet központ 2012 lászló képzési oktatási szakmai gyüjtemény múzeumi létavértes rozsnyai bihari horváth

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr614386738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása