Pataky Emőke állandó kiállítása a Rozsnyai Gyűjtemény Étterem Galériájában
 
A Rozsnyai Gyűjtemény 2011 tavaszán egy rendkívül értékes fotódokumentációs anyaggal gazdagodott. A Létavértes épített örökségét ismertető, művészi igényű fotókat Pataky Emőke, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki felügyelője készítette.
Hajdú-Bihar megyében az 1980-as évek végén vette kezdetét az a műemléki felmérés, ami a népi építészet szempontjából jelentős épületállomány komplex megismerésére irányult. A felmérés kezdeményezője, Pataky Emőke a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával, és az örökségvédelem megyei intézményének, valamint a Debreceni Egyetem műszaki főiskolai karának a közreműködésével 15 település közel 400 építményéről készített értékes fotó- és felmérési dokumentációt. Két évtizedes munkájában kollégái, Kozmáné Szirtesi Krisztina és Virányi Zsolt, illetve hallgatói segítették.
A felmérés a kezdetektől kettős célt szolgált. Egyrészt megalapozta a helyi és országos védettségre alkalmas épületek tudományos kiválasztását, másrészt lehetővé tette a falusi, kisvárosi közösségek számára, hogy megismerjék épített örökségüket, sőt felismerjék az örökségvédelem szükségességét.
A megyei felmérés részeként Létavértesen 1992-93-ban, majd 1998-99-ben zajlott kiterjedt adatfelvétel. Ezek során a város és szőlőskertjei védendő épületeiről több száz fotó, valamint számos felmérési alap- és metszetrajz készült.
A lefényképezett (Mosonta kerti, Árpád téri, Baross, Alkotmány, Petőfi, Batthyány, Irinyi, Rákóczi, Aradi utcai, etc.) épületek közül mára többet elbontottak, így a felmérés fotói olyan forrásértéket képviselnek, amely felbecsülhetetlen Létavértes építészeti múltja szempontjából.
A Rozsnyai Gyűjtemény – Pataky Emőke felajánlása után – 2011 őszén kezdte el az értékes fotódokumentáció kiállítási előkészítését. A fotók újrakeretezését, installálását a Nemzeti Kulturális Alap 200.000 Ft-os pályázati támogatása tette lehetővé.
 
 Fotók: Pataky Emőke, Bihari Horváth László, Turóczi B.
Az Étterem Galériában (a vértesi Szeretetház éttermében) megrendezett állandó kiállítás megnyitójára 2012. február 12-én került sor. A kiállítást befogadó intézmény képviseletében Rozsnyai István lelkipásztor köszöntötte a közel százfős ünneplő közönséget, majd Menyhárt Károly polgármester mondott tartalmas megnyitó beszédet.
Összességében a kiállítás fotói a jelen és jövő nemzedékek figyelmét veszélyeztetett építészeti örökségünkre irányítják, s egyben rávilágítnak hagyományos építőművészetünk nemes esztétikájára, emberfomálta egyszerű szépségére.
Bihari- Horváth László etnográfus-muzeológus
 
 

 

Szerző: turoczi  2012.02.13. 15:40 Szólj hozzá!

Címkék: lászló istván örökség népi emőke pataky létavértes rozsnyai építőművészeti szeretetház bihari horvtáh

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr564101729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása