LÉTAVÉRTES HONLAP       Létavértes közösségi fórum       turoczi.blog.hu

 
 
Örömmel tájékoztatjuk a kedves létavértesieket, hogy a 2011. július 2-án megrendezésre kerülő városnapon könyvbemutató keretében jelenik meg a Létavértes története 1970-2010 között című kötet. A kiadvány célja az, hogy a közelmúltban, az egy emberöltő alatt történt eseményeket felelevenítsük, megírjuk és átadjuk az érdeklődők számára. Hiánypótló szerepét talán nem kell bizonyítani, ha megjegyezzük, hogy a Tokai Gyula és Szabó Gyula által jegyzett monográfiákon túl (Tokai Gyula: Nagyléta földje és népe, megjelenési év 1992, valamint Szabó Gyula: Vértesi krónika, megjelenési év 1993), az elmúlt közel 20 esztendőben a településről nem jelent meg nagyobb lélegzetvételű, átfogó jellegű munka.
 
A könyvben a helyi lakosok mellett, egyetemi és kutató intézmények szakértői is írtak értékes, új információkat hordozó tanulmányokat. A teljesség igénye nélkül, az alábbi témákról találnak írásokat: természeti környezet - természeti értékek (termálvíz hasznosítás lehetőségei, ivóvíztartó zóna jellemzése, szénhidrogén-készletekről, gyepvasérc), a gazdasági élet (a korábbi termelőszövetkezetekről, az 1990 előtti ipari és szolgáltató állami vállalatokról, majd az 1990 után megjelent agrár, ipari, és szolgáltató vállalkozásokról), az iskolák történetéről, a közművelődésről, a nagylétai és vértesi református és görög katolikus egyházakról, a közművelődésről, civil szervezetekről, a sport életről, valamint a legutóbbi évtizedek változásairól (városi szerepről és a határmenti fekvésből adódó sajátosságokról, a vasút virágzásáról és megszűnéséről).
A helytörténeti hiánykötet megjelenését Szima Gábor díszpolgár és főtámogató mellett a közel 60 egyéni és szervezeti támogató segítése teszi lehetővé, Szima Sándor hathatós és sikeres koordinációs munkájával.
Dr. Erdei Gábor a kötet szerkesztője
 
Kedves Szerzők, Lektorok, Támogatók, Együttműködők!
A Létavértes kötet technikai okok miatt nem jelenik meg a július 2-i városnapon. Ennek oka az, hogy a nagyszámú, több mint 50 szerző tollából származó anyagokat formailag, stilárisan és technikailag is illeszteni kell, amely nem órákat, hanem napokat (inkább egy teljes hetet) igényel. Az elmúlt héten "esett be" az anyagok jelentős százaléka, így az eredetileg tervezett oldaszámokat (és minden ezzel járó konzekvenciát) is újra kell gondolnunk.
A munka nem áll le, csak a minőségi kötet színvonal eléréséért alapos, szisztematikus munkát végzünk. Tehát azon szerzők, akik már elküldték az anyagukat, de még szeretnének módosítani rajta, megtehetik június 30-ig. Ezt követő hónapban az anyanyelvi lektorálás, a szakmai lektorálás, majd a technikai szerkesztés következik. Ezen munkafázisok után kerül a kötet várhatóan július végén a nyomdába.
A kellemetlenségért elnézést kérünk!
Az eddigi munkát és együttműködést megköszönve,
üdvözlettel,
Dr. Erdei Gábor
Debreceni Egyetem/
 
Kedves leendő Olvasók!

Erdei Gábor úr tájékoztatása szerint a kötet megjelenése 2011. őszén várható.

Szerző: turoczi  2011.06.09. 10:22 Szólj hozzá!

Címkék: sándor gábor 2011 erdei helytörténet létavértes szima

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr272969971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása