"Piros ironnal húzták Trianonban.
Az Isten nézi, mosolyog és vár-
Előbb-utóbb majd megmutatja nékik:-
Hogy az Övé az igazi határ."

(Bobula Ida: A mi határunk - részlet)
 

2011. június 4-én délelőtt emlékhelyet kapott az 1920-as trianoni döntés Létavértesen. Az Összetartozás Napján mintegy 150 helybéli és vendég volt részese az események.
 

 

 

 

 

 

"Baka" nóták

A rendezvényt záró Székely himnusz

 

Egy éve született a gondolat, hogy itt Létavértesen emlékművet állítunk a Trianoni diktátum 91. évfordulójára.
Az elképzelést örömmel támogatták határon innen és túl egyaránt, mert a Magyar Nemzetből az együvé tartozást nem tudták kiölni. Ennek a legszebb szimbolikus példája a Csíksomlyói zarándoklat, ahol a világ összes tájáról gyűlnek össze a magyarok. A Trianoni emlékmű is az összetartozás jegyében született a gróf Wass Albert Társaság kezdeményezésére, és segítették, támogatták azt az elszakított területeken- és az anyaországban élők, a jobb- és baloldali gondolkodású emberek is.
 
A Debreceni és Petőfi utca kereszteződésében található emlékhely, és egy címeres magyar zászló köszönti a Létavértesre érkezőket. Mindez nem valósulhatott volna meg segítő kezek, és jóakaratú támogatók nélkül.
A megemlékezés házigazdája vitéz Erdei József volt, a gróf  Wass Albert Társaság elnöke.
Az egybegyűlteket köszöntötte Menyhárt Károly polgármester, ünnepi beszédet mondott Szász Jenő a Magyar Polgári Párt elnöke, aki Székelyudvarhelyről érkezett.
Ezt követően (közel a trianoni diktátummal egyidős) létavértesi néni (aki nevének elhallgatását kérte) el szavalta Bod Lajos: Márciusi ének című versét.
Az emlékművet megszentelte, illetve megáldotta Szimicsku Ferenc görög katolikus esperes és Szabó László, a homokkerti református gyülekezet lelkésze.
Az átadás előtti éjszakán az emlékművet folyamatosan őrizték, kétórás váltásban Szabó Tibor, Szabó János, Csige Árpád Csaba, Szabó Csaba, Tóth Lajos, Tóth István és Tatos István. Köszönet érte.
 
A gróf Wass Albert Társaság és a szervezők köszönetet mondanak mindenkinek, aki segítette munkájukat, illetve anyagi támogatással járult hozzá a rendezvény megszervezéséhez!
Köszönjük a Létavértesi Határrendészeti Kirendeltség és a Létavértesi Rendőrőrs segítőkész közreműködését!
Köszönjük a létavértesi Bakator zenekarnak és Molnár Csilla népdal énekesnek önzetlen fellépését.
Tatos István

 

 
Köszönet a támogatóknak!
Albert Mártonné, Apai Sándor, B.B. Stones Kandalló Kft (Debrecen), Bodnár Gábor (Debrecen), Budai Tibor és felesége, Csige Csaba Árpád és felesége, Gecse Lászlóné, Geoprodukt Kft (Mád), Geönczy Pálné, Geönczy Judit, Harmati Zoltán, Horváth Zoltán, Huszti Sándor és felesége, Jóga György, Juhász Ernőné, Karca József, Kárándi Imre (Debrecen), Kecskeméti Szabolcs és felesége, Kolozsi Gyuláné, Kovács Sándorné és leánya, Kőszegi Péter, Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Létavértes Városi Önkormányzat, Marczin József, Mazsola Baba Bolt, Mazsu Sándor és felesége, Máté József, dr. Menyhárt János, Milotai József és felesége, Moczok Gábor és felesége, Nagy Dezsőné, Nagy Gábor, Nagy Józsefné, Ormós György (Székhelyhíd), Papp Sándor, Pappné Szabó Mária, Papp Zoltán, Pénzes Sándorné, Preku Gyula (Kokad), Serdült Imréné, Szabó János és felesége, Szabó Tibor, Szatmári Imre, Szilágyi László (Székelyhíd), Szima Sándor, özv. Szima Sándorné, Szimicsku Ferenc, Tóth Lajos és felesége, Tóth Szilárdné, Újvárosi Jánosné, Vizeli Sándorné, gróf Wass Albert Társaság, Zilai Zoltán és felesége
 
 

Szerző: turoczi  2011.06.04. 17:14 Szólj hozzá!

Címkék: 2011 emlékhely létavértes trianoni avatóünnepség

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr732956984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása