LÉTAVÉRTES HONLAP       Létavértes közösségi fórum       turoczi.blog.hu

 

 

Fotók: Irinyi János Általános Iskola és Városi Könyvtár
archívuma

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Balmazújvárosi, Derecske-Létavértesi, Hajdúhadházi
Kistérségi Népegészségügyi Intézete
Környezetvédelmi Világnap Június 05.
 
1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot NEMZETKÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPPÁ nyilvánította. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezete megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.
 
Mit tehetünk környezetünk védelméért – néhány jó tanács a környezetvédelmi világnapra:
 
1. Ne légy a reklámok áldozata!
Fogyasztói döntéseidnél hallgass valóságos igényeidre, és ne a reklámok rábeszélésére. Részesítsd előnyben a hazai termékeket, a környező területekről származó élelmiszereket.
2. Tájékozódj!
Kísérd figyelemmel a környezetvédelmi műsorokat, a környezetvédő szervezetek munkáját, olvasd el a környezet-, természetvédelemmel foglalkozó könyveket, folyóiratokat!
4. Gondold végig, hogy mi mindent végzel egy nap leforgása alatt!
Sorold fel a tevékenységeket, és nézd meg, milyen hatással vannak azok a környezetre. Gondold végig, hogyan tudnál változtatni magatartásodon, hogy kevésbé károsítsd a környezetet.
5. Vigyél életet környezetedbe!
Mérd fel a környező virágtartókat, kertet, erkélyt, ablakpárkányt, utcát, hogyan tudnál állapotán javítani?
6. Légy próféta saját hazádban-házadban!
Vedd nagyító alá háztartásod és munkahelyed energiafogyasztását. Találd ki, miként lehetne az energiával takarékoskodni! Vedd rá családodat, munkatársaidat, hogy járjanak el hasonlóképp.
7. Válaszd a visszaváltható, hosszú élettartamú termékeket!
Törekedj a fenntartható életmód megvalósítására, válaszd a visszaválthatót, ne vásárolj fölöslegesen csomagolóanyagot, eldobható termékeket.
8. A víz élet!
Takarékoskodj az életet jelentő vízzel! Szereld föl háztartásodat víztakarékos berendezésekkel, javíttasd meg a csöpögő csapokat, zuhanyozz fürdés helyett.
9. Tedd kellemessé a mesterséges környezetet, amely körülvesz!
Gondoskodj róla, hogy az emberalkotta környezeted is egyensúlyt, békét sugározzon, esztétikus legyen. Építs és használj a tájba illő, természetes anyagokból készült, tartós építményeket és tárgyakat.
11. Ne legyünk egyformák!
Az ember a Föld különböző szegletein más-más kultúrát hozott létre, amelyek érdemesek arra, hogy fennmaradjanak. Segíts Te is megőrizni a sokszínűséget, légy hű saját kultúrádhoz, küzdj az uniformizálódás ellen!
12. Ép testben ép lélek!
Gondoskodj magad és családtagjaid egészséges táplálkozásáról, testmozgásáról, nyugodt pihenéséről. Oldd a feszültséget, és segíts társaidnak, hogy minél kevesebb stressz érje őket.
Dr. Galgóczi Ágnes kistérségi tiszti főorvos
Szerző: turoczi  2011.05.30. 08:25 Szólj hozzá!

Címkék: iskola általános környezet arborétum 2011 irinyi létavértes

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr612942480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása