LÉTAVÉRTES HONLAP       Létavértes közösségi fórum       turoczi.blog.hu

 

Örömmel adok hírt egy "földinkről", akinek tehetségéről már általános iskolás korában is írhattam. Szorgalmának és szülei támogatásának köszönhetően életútja töretlen, és már a legjobbak között szerepel.
 
Szűcs Marietta A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 5. éves nappali tagozatos fuvolaszakos hallgatója, a 2009/2010-es tanévben kiemelkedő eredményei alapján Köztársasági Ösztöndíjban részesült.
Tagja az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának (EUYO):a 2009/2010-es, a jelenlegi 2010/2011-es évadban,és újra felvételt nyert a 2011/2012-es évadra is.
A tagság elnyeréséért minden évben próbajátékon kell részt venni, újra versenybe kell szállni Európa legtehetségesebb 14 és 24 év közötti fiatal zenészeivel. Az átlagosan140 tagot számláló zenekart minden évben 27 országból körülbelül 5 ezer jelentkező közül válogatják ki. Az éves tagság alatt két turnén kell részt venni, amelynek időtartama körülbelül nyáron egy hónap és tavasszal szintén egy hónap.
A jelenlegi tavaszi turné március 21-től április 24-ig tart. A zenekar koncerteket ad Lengyelországban (Lodz), Magyarországon (Budapest Művészetek Palotája ápr.3-án), Szerbiában (Belgrád), Horvátországban (Zágráb), Olaszországban (Ravenna, Milánó, Como) és Svájcban (St. Moritz, Interlaken). Az egy hónap magában foglalja a művek megtanulását, a zenekari próbákat, az utazást és a koncerteket. A felkészülést Európa legjobb művésztanárai segítik, a koncerteket világhírű karmesterek dirigálják.(Vladimir Ashkenazy, Gianandrea Noseda, Sir Colin Davis, Claudio Abbado, Sir Solti György...) A koncertek Európa leghíresebb koncerttermeiben zajlanak (Royal Albert Hall-London, Concertgebouw-Amsterdam, Carnegie Hall-New York..)
Nagy lehetőség ez az ifjú művészek számára, és nagy eredmény a zenekarba felvételt nyerni.

A zenekar 1974-es fennállása óta Marietta az első és egyetlen fuvolista, aki teljes jogú tagként képviseli Magyarországot, ráadásul három éven keresztül.
Emellett a jelenlegi  2010/2011-es tanévben Berlinben tanul - az Universitäte der Küntse (UDK) Erasmus ösztöndíjas fuvolaszakos hallgatója Roswitha Staege osztályában -. Népi énekből az előző tanévben diplomázott, fuvolaszakon pedig a jelenlegi félévben készül a diplomakoncertjére Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Szerző: turoczi  2011.04.18. 09:50 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra ének tehetség szűcs művelődés marietta létavértes

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr192835589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása