lv_honlap_reklamja_120.jpg

 

Újságcikk a 90 évvel ezelőtti  Görögkatolikus Tudósítóból

Őszi verőfényben, sok ezer hívő nép jelenlétében, feledhetetlenül szép ünnepséget rendezett 1925. október 4-én a nagylétai két gör. kath. Egyház. Ekkor történt ugyanis a nagylétai Szt. Mihály Egyház monumentális, teljesen megújított templomának ünnepélyes fölszentelése, továbbá ezen templom előtt, valamint a Boldogasszony egyház temploma előtt felállított két új, művésziesen szép kőkeresztnek a megáldása.

 templombelso_ikonosztazion_barna.jpg

Kevés helyen az országban látni ma olyan egyházi középületeket, mint Nagylétán: két templom, két lelkészi lakás, segédlelkészi lakás, négy tanítói lakás és iskola, továbbá a gör. kath. olvasókör — összes melléképületekkel együtt — olyan szépen helyre vannak állítva, hogy a Nagylétai hívek büszkék lehetnek egyházaikra, de büszkék lehetnek papjaikra is, akiknek önzetlen működése és agilitása ezt a két egyházat rövid pár év alatt fölvirágoztatta.

Négy evvel ezelőtt lett kinevezve a Nagylétai Sz. Mihály Egyház élére Mosolygó Dezső kerületi esperes.

Közvetlenül az oláhok kivonulása után történt ez, azokban az izgalmas napokban, midőn a Nagylétai román ajkú hívek a fanatikus oláh izgatásnak felülve es elmenekült, lelkiismeretlen papjuk által félrevezetve, hallani sem akartak a magyar hazáról és a Hajdúdorogi püspökségről.

Ide egész ember, talpig férfi kellett! És Mosolygó Dezső személyében meg is kapta ez a sok zaklatásnak kitett hitközség azt a kitűnő vezetőt, aki kiváló tapintattal igyekezett áthidalni a mesterségesen támasztott ellentéteket, ami a féktelen oláh izgatás következménye volt, s amellyel valósággal ki akarták tépni ezt a szép egyházat a magyar haza, a magyar nemzeti érzés talajából.

Es míg belül, az egyház kebelében lassan-lassan sikerült lecsillapítania a kedélyeket, sikerült letompítani a nemzetiségi mozgalom élét, — addig kívülről is bátran megvédte egyházát és meghurcolt, jobb sorsra érdemes híveit a méltatlan támadásoktól és zaklatásoktól. Ezután már megkezdődhetett az alkotó munka!

Csendben, reklám nélkül, zajtalanul telt el négy esztendő, amelynek minden éve egy-egy hosszú időkre szóló, maradandó alkotással lett megörökítve.

A hitélet megújhodásától, a vallásos és hazafias szellem fellendülésétől eltekintve, különösen említésre méltó erőpróba volt az, midőn meg az 1922-ik év elején a két nagylétai lelkész: Mosolygó Dezső ker. esperes és ifj. Volovcsak Miklós parochus személyesen, házról - házra járva keresztülvitték híveik körében azt, hogy a meglévő két régi harang mellett még 16 mázsa összsúlyban négy gyönyörű, új haranggal gazdagították egyházukat.
kistemplomi_feszulet.jpg
Ebben az időben még alig akadt egy-két olyan hitközség az egyházmegyében, ahol egyáltalában szó volt az új harangok beszerzéséről.
Ezután következtek a renoválások. Így a Boldogasszony Egyház templomának és épületeinek rendbehozatala körülbelül 60 milliós (korona) költséggel, majd az idei év folyamán a Szt. Mihály egyház középületeinek helyre állítása, a templom kifestése, kívülről való megújítása, fedése, a torony javítása, a templom körül díszes vaskerítés felállítása, új kőkereszt felállítása, stb. — összesen 240 millió korona költséggel. Ezen nagy összegből 140 millió koronát a magyar kath. vallásalap, mint kegyúr vállalt magara, míg a többi 100 milliós költség a hitközséget terhelte. De a nagylétai Sz. Mihály templom meg is érdemelte azt, hogy ilyen sokat költsenek rá! Ez az impozáns templom ma az egyházmegyének! egyik legnagyobb temploma, amely stílusával, hatalmas pilléreivel, ízléses ornamentikájával és 60 méter magas, sugár tornyával — mint "   építészeti remek munka is — messze környéken az első helyen áll.

templom_antik_foto.jpg
Ezen sorozatos alkotó munkára tette fel a méltó koronát Mosolygó Dezső esperes-lelkész folyó évi október hó 4-én, midőn a templomszenteléssel kapcsolatban, ritkán látható, fényes egyházi ünnepséget rendezett.
                                                                                                 Közreadja: Szimicsku Ferenc esperes


Grafika: Turóczi Barnabás
Szerző: turoczi  2015.09.12. 12:31 komment

Címkék: egyház 2015 Létavértes Szimicsku Ferenc görög katolikus egyház

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr297782058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása