lv_honlap_reklamja_120.jpg

Ebben az évben immár második alkalommal látogatott az Érmellékre a létavértesi születésű Kiss Róbert zászlós, aki elkötelezett kutatója az egykori Debreceni Császári és királyi 39. gyalogezred történetének, melybe az Érmellékről is soroztak katonákat. Ezúttal Székelyhídon járt a Tatai családnál, régi dokumentumok, tárgyi emlékek után kutatva.

farkas-1.jpg

Farkas Gábor (1877–1949) építőmester és kőműves, az első világégés részese volt, mint a debreceni 39. gyalogos ezred katonája, és ennek „köszönhetően” bejárta fél Európát, harcolt a piavei fronton, és Doberdónál is, majd szerencsésen hazatért.
A visszaemlékező dokumentum a régi családi fotók és papírok rendezgetése közben került elő. A papírra vetett szöveg a hozzá tartozó képekkel kiegészítve valóságos kordokumentum, melyben leírta:
- hogyan látta a háborút egy katona a lövészárokból,
- hogyan élte meg a háború utáni éveket.

Kiss Róbert anyaggyűjtés céljából járt Székelyhídon, egy közeljövőben megjelenő könyvvel kapcsolatban, és kilátogatott a temetőbe is, tiszteletét lerótta az egykori katona sírjánál.

kis_robi_vz_005.JPG
kis_robi_vz_002.JPG
A zászlós fontosnak tartja az elődök emlékeinek gyűjtését, megörökítését és ápolását, az utódoknak történő átadását.Ezúton is kéri azok jelentkezését, akiknek családjában bármilyen vonatkozó dokumentum, fotó fellelhető az I. Világháborúval, főleg a Debreceni 39. császári és királyi gyalogezreddel kapcsolatban!

Elérhetősége :kissrobivez@gmail.hu
Kapcsolódó anyag: www.39gyalogezred.hu internetes oldalon olvasható. 
Bővebben az erdely online oldalon:
http://www.erdon.ro/emlek-az-utokornak-egy-honved-visszaemlekezesei/2616703

Tatai István – Székelyhíd

Fotók: MAGÁNARCHÍVUM
Szerk: Turóczi B.

Szerző: turoczi  2017.02.06. 16:48 Szólj hozzá!

Címkék: Farkas Gábor I. Világháború 2017. 39. debreceni gyalogezred tatai istván

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr6112188644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása