létavértes város honlapja.jpg


Magyar zászló.gif

Muzeális intézménybe várják az ünneplő közönséget az „Irinyiek városában"

Létavértes nem kisebb egyéniséget adott a nemzetnek, mint az 1848-as forradalom 12 pontját megfogalmazó Irinyi Józsefet, vagy a „szabadságharc lőporgyárosát", Irinyi Jánost. A két Irinyi sok szálon kötődött a településhez, s bár nem itt születtek, kultuszuk máig Létavértesen a legerősebb.

Az Irinyiek forradalmi szerepvállalása arra kötelezi a város közösségét, hogy fenntartsa, méltóképpen felidézze és fejlessze „nemzeti hőskorszakunk" emlékezetét. Ezzel a céllal szervezi Nemzeti napját március 15-én a vértesi református gyülekezet Rozsnyai Gyűjteménye. A rendezvényen a Villongó Táncegyüttes szatmári verbunkos táncait és egy a népművészetünk nemzeti jelképeiről szóló előadást is meghallgathatnak az érdeklődők. A gyerekeket külön kézműves foglalkozásokkal: kokárdakötéssel, huszárbajusz-készítéssel, és agyagozással várja a gyűjtemény.

Nemzeti napunkon ingyenes a részvétel, sőt minden látogatónkat egy Kossuth-kiflivel fogadjuk belépéskor – mondta Bihari-Horváth László, a gyűjtemény igazgatója. A Kossuth-kifli mellett a népi gasztronómia számos „kalácskülönlegessége", így míves mézeskalácsok és egy igazi helyi specialitás a „kóró vagy cirokfánk" is terítékre kerül. Utóbbi a kürtőskalács egy változata, amely sütőfa helyett „ízikkórón", vagyis kukoricaszáron készül, és kapcsolódik a múzeum erdélyi kályhacsempéket bemutató időszaki kiállításához. Az eredeti kürtőskalácsot ugyanis kályhacsempés kandallókban sütötték a „régi öregek".

Bihari-Horváth László elmondta: nemcsak az időszaki kiállítás, de a Húsvét-várás is indokolttá teszi a kalácssütés hagyományának ápolását, hiszen a kalács a húsvéti asztal elmaradhatatlan ételhagyománya a sonka és a tojás mellett. Ezért is hirdettük meg az I. Létavértesi Házikalácsversenyt, amelyre kuglófokat, fonatos- és pászkakalácsokat várunk. Nevezni lehet a rozsnyai.gyujtemény@gmail címen, és a gyűjtemény facebook profilján.


plakát.jpg

Szerző: turoczi  2013.03.04. 17:06 komment

Címkék: rendezvény március 15 művelődés 2013 Rozsnyai Gyüjtemény

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr385116495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása