rozsnyai logo.jpg

A Rozsnyai Gyűjtemény idén is csatlakozik a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatához, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Három és fél hónapon keresztül, hétről-hétre tartalmas, és szórakoztató programokkal várjuk felnőtt és gyermek, családos és csoportos látogatóinkat! Rendezvényeink megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége támogatja.

szeptember 21. (péntek) – kiállításmegnyitó

A paraszti polgárosodás tárgyi világa és nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban címmel időszaki vándorkiállítás nyílik gyűjteményünkben. A Tájházszövetség és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös kiállítása az ország legkülönbözőbb vidékeinek tájházait mutatja be. A nagyméretű posztereken hagyományos szobabelsőket, polgári enterőröket, és a nemzeti önazonosság jelképeit tekintheti meg a látogató. A kiállítás október közepéig, a gyűjtemény nyitva tartási idejében látogatható.

szeptember 24-28. (hétfő-péntek) – múzeumpedagógiai foglalkozások

- A népmese napja – Szeptember utolsó hetében, a népmese napjához kapcsolódva három múzeumpedagógiai foglalkozást ajánlunk iskolai és óvodás csoportoknak:

- Mese tv: rajzos foglalkozás, melyen képkockák sorozatát készítik el a gyerekek. A képekből „filmet” alkotunk, amit egy papír „tv dobozban” le is vetítünk az érdeklődőknek.

- Báb kaland: a gyerekek tetszőleges mesehősökről készítenek bábokat, majd ezekkel játszanak el egy-egy mesés történetet, melyet fényképeken is megörökítünk.

- A fazekas inas: az óvodásoknak mesemondással szeretnénk kedveskedni. A mesét együtt szőjük, alakítjuk egy fazekas inasról, aki vándorútra indul, hogy a mestercímet megszerezze. Útja során számos mesebeli lénnyel találkozik…

október 10. (szerda) – rajzpályázat díjátadó

A Hányféle színből állhat a világ (Legkedvesebb múzeumi tárgyam) című rajzpályázatra két-két rajzot várunk a gyerekektől. Az egyik rajznak egy olyan kerámiát kell ábrázolnia, amely az állandó kiállításunkban is megtalálható, a másik rajzot pedig egy olyan motívumról kell készíteni, amely akár a modern tárgyakat is díszíthetné. A rajzokat A/4-es méretben október 5-ig kérjük eljuttatni a Rozsnyai Gyűjteménybe (a technikát a gyerekek választhatják meg). A beküldött alkotásokat egy független szakmai zsűri bírálja el. A pályázatra beküldött rajzokat a Facebook-on is megosztjuk, a legtöbb like-ot kapott alkotást pedig külön díjjal is jutalmazzuk. A díjátadó október 10-én szerdán lesz.

október 20. (szombat) – családi nap

Spájz: kóstold meg, spájzold be az élményeket! Az őszi mezőgazdasági munkák végeztével egy családi programra kerül sor. A háziasszonyoknak befőttek versenyét, a gazdáknak pedig pálinkaversenyt hirdetünk. A gyerekek eközben elkészíthetik saját befőtt címkéiket.

november 16. (péntek) – konferencia és kiállításmegnyitó

Idén rendezzük meg először az Országos Fazekasház Találkozót, melyre egyrészt a kerámia-kisgyűjtemények vezetőit, gondnokait, másrészt a fazekasság és a kerámiakultúra iránt érdeklődő helyi közönséget várjuk. A találkozó konferenciájának szünetében nyitjuk meg az „Erdélyi kályhaművészet” című időszaki vándorkiállításunkat, amely 2013-ban az ország számos városában bemutatásra kerül.

december 7. (péntek) – konferencia (a fesztivál záró programja)

A Rozsnyai Gyűjtemény ad otthont a II. Észak-bihari Tudományos Néprajzi Konferenciának is, amelyet a határon átívelő kisgyűjteményi kapcsolatok témája köré szervezünk, kiemelt vendégként a határontúli Bihar kisgyűjteményeinek képviselőit fogadjuk.

december 8. (szombat) – családi nap

Adventi KészülődésKézműves foglalkozásokra várjuk a családos látogatóinkat, akik közösen készíthetik el karácsonyi ajándékaikat.

Idén ősszel két új programsorozatot is szeretnénk beindítani. A programok időpontját a jelentkezőkkel egyeztetve szeptember folyamán jelöljük ki. A Fedezd fel a múltunk! című helytörténeti órasorozat Létavértes múltjával ismerteti meg az iskoláskorú érdeklődőket. Nemcsak előadásokat hallhatunk, de a bemutatott történeti korokra jellemző tárgyakat is elkészítjük, sőt drámafoglalkozáson is részt vehetünk. A másik programsorozat októberben indul el. Kéthetenként állandó kiállításunkhoz kapcsolódó népi játszóházakkal várjuk a családokat, akik egy-egy jelentősebb kerámiaközponttal és annak tájegységével (viselettel, lakáskultúrával, szokásokkal) ismerkedhetnek meg, majd kézműves foglalkozáson és néptáncórán is részt vehetnek.

Rozsnyai Gyűjtemény1.jpg

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkra és családi napjainkra a vertesneprajz@gmail.com címen, illetve az +36-52/376-763 (113 mellék), és a +36-30/454-2360 számokon várjuk a jelentkezést!

Bihari-Horváth László

Szerző: turoczi  2012.09.12. 11:34 komment

Címkék: oktatás népművészet rendezvény 2012 művelődés létavértes rozsnyai néprajzi bihari horváth lászló

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr614772303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása