A Nagylétai Református Egyházközség Presbitériuma hosszas közös gondolkodás, megfontolás után, látva a templomkertben lévő fák állapotát, szakvéleményt készíttetett azokról, mely az alábbi megállapításokat tartalmazza:

„A Nagylétai Református Templom kertjében lévő 9 db vadgesztenyefa állapotáról a helyszíni bejárás alapján a következő megállapításokat tettem:
·         A 3 db nagy méretű, elöregedett fán a régebbi gallyazások helyén erőteljes korhadás indult meg a fa törzsében, ami a tőrészig elér, így a fák instabillá váltak, bármikor derékba törhetnek.
·         A fák törzsén erőteljes fattyúhajtás-képződés látható, ami az erősen megromlott egészségi állapotra utal.
·         A törzseken ill. a tőrészeken cincér-, valamint hangyajáratokat lehet találni, amelyek másodlagos károsításként a gyenge ellenálló képességre és jelentős korhadásra utalnak.
·         A fák koronarészében számos elszáradt ágrész található, amelyek bármikor letörhetnek.
·         A fák gyökerei a kerítést és a járdát is megrongálták, amik a közelmúltban kijavításra kerültek, de ez a rongálás újra jelentkezhet.
·         A fiatalabb fák az idős, nagy méretű fák jelentős korona- és gyökérkonkurenciája miatt erősen megdőltek ill. aszimmetrikus koronát fejlesztettek, amelyek a nagy fák kivágása után sem tudnak már helyre igazodni. Fél oldalas gyökérzetük miatt nem tudnak kellően kapaszkodni a talajba.
·         Mindezek figyelembe vételével a fák kidőlése, derékba törése vagy ágrészek letörése bármikor megtörténhet, ami az alattuk zajló nagy gyalogos-, elsősorban gyerekforgalom miatt tragikus következményekkel járhat.”
                                                                                       (Kádár László, erdész) 
 
 Nagylétai Református Egyház archívuma -2012.
 
 Az utolsó, súlyos mondat nem hagyott más választást Presbitériumunk számára, minthogy kivágassa a fákat. Az élet rendje, hogy egyszer lejár a kiszabott ideje minden teremtménynek. Így bármennyire is sajnáljuk, de búcsút kell venni, a talán évtizedek óta megszokott, templomkerti látványtól.
Nagy örömünkre szolgál ugyanakkor, hogy sikerült visszaállítani azt a régi, örökzöld sövényből kialakított feliratot, mely minden kor embere számára üzenetet hordoz: „Istené a dicsőség!”
Természetesen gondoskodunk majd a templomkert parkosításáról, öntözőrendszeres füvesítéséről is a tavasz folyamán.
                Mindezek tudatában kérjük mindenki megértését döntésünket illetően. Istenünk áldását kívánva minden kedves olvasóra:
 
Hadházi Tamás                Papp Sándor            Pongor Sándor               Papp Sándor
   lelkipásztor                             főgondnok                 missziói gondnok         gazdasági gondnok 
Szerző: turoczi  2012.02.13. 18:22 Szólj hozzá!

Címkék: egyház református tamás létavértes hadházi gesztenyefák nagyléta

http://letavertes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr974102075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása