Szeptember első szombatján -eleget téve a holodi önkormányzat meghívásának- a Bihor megyei településre látogattunk. Kapcsolatunk csaknem két évtizedes, melyet Aurel Ciriac, a Nagyváradi Körös Múzeum igazgatójának önzetlen patronálásával alakítottunk ki és tartunk mind a mai napig, kölcsönös megbecsüléssel és szeretettel. A lelki kötődést Iosif Vulcan emléke és irodalmi hagyatéka, valamint Alexandru Igna ortodox esperes munkásságának máig ható szellemisége biztosította.
 
Küldöttségünket Ciolos Daniel polgármester és vezető munkatársai nagy szeretettel fogadták. Rövid eszmecsere után megkoszorúztuk Iosif Vulcan mellszobrát, majd Alexandru Igna néhai ortodox esperes síremlékét.
 
 
Nyelvi nehézségeink leküzdésében mindvégig Aurél Ciriac igazgató úr segített. Nélküle komoly nehézségeink lettek volna jövőbeni közös programjaink összeállításában, melyet fehér asztalnál, baráti légkörben véglegesítettünk és többek között megállapodtunk abban, hogy legközelebb Létavértesen, a Vulcan emlékünnepen találkozunk.
A szép iskola meglátogatása, és az épülő sportcsarnok megtekintése után búcsúztunk. Maradandó élményekkel tértünk haza a festői szépségű Holod településről.
Útban hazafelé betértünk a Nagyváradi Mezőgazdasági kiállításra, ahol kedves ismerősökre találtunk. A barátságon túl megízlelhettük a Szeben megyei juhászok ételeit, a bálmost és a nyílt tűzön sütött bírkagretárt muzsej-val .
A Létavértesi Román Kisebbségi Önkormányzat tagjai megelégedéssel nyugtázhattuk ezt a gyönyörű szeptemberi napot. Köszönjük Holod köszönjük Nagyvárad!

Nemes János

LRKÖ tagja

 

Szerző: turoczi  2010.10.01. 18:08 komment

Címkék: önkormányzat kapcsolatok 2010 kisebbségi létavértes holod

A bejegyzés trackback címe:

https://letahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr552337769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása